Czy można ćwiczyć bez suplementów?
Dobre efekty bez odżywek- to możliwe, ale pewnych substancji nie dostarczymy w diecie w takiej ilości jaka jest potrzebna przy intensywnym treningu. Dlatego nie poleca się intensywnie trenować bez wspomagania odżywkami i suplementami.
Dobra i zbilansowana dieta oczywiście pomaga i jest bardzo istotna, ponieważ nic nie zastąpi takiej diety. Ale odżywki i suplementy jak sama nazwa wskazuje mają uzupełniać pewne niedobory , a nie dostarczać je w 100%. Na każdej odżywce znajdziemy zapis, ze suplement nie może być stosowany jako zamiennik zdrowej i zbilansowanej diety. I dobrze jest o tym pamiętać.
Bogata dieta: białka, witaminy i minerały
Samo białko może i jest ważnym budulcem w naszym organizmie, jednak musimy jeszcze dostarczać innych substancji, aby synteza nowych włókien mięśniowych przebiegała szybko i prawidłowo. Minerały i witaminy regulują wiele procesów w naszym ciele i dlatego ważna jest bogata i urozmaicona dieta.
Samo białko możemy dostarczać w różny sposób. W pokarmie w postaci mięsa, najlepiej czerwonego ( wołowina) ale również i soi, fasoli i przetworów mlecznych (jogurty, kefiry). Jak dodatek i uzupełnienie można stosować suplementy zawierające białka szybko i wolnowchłanialne. Dieta to podstawa zmian.
Wikipedia o żywieniu sportowców
Wydatek energetyczny dla poszczególnych grup ludności jest różny. W sporcie jest on zwiększony i wykazuje zróżnicowanie pomiędzy poszczególnymi dyscyplinami sportowymi. Zależy on również od cyklu treningowego oraz czasu trwania wysiłku fizycznego. Zapotrzebowanie na energię sportowców wielu dyscyplin jest podobne i zbliżone do wielkości 72 kcal/kg m.c. Różni się ono w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych, osiągając odpowiednio: 76 i 66 kcal/kg m.c. Sportowcy uprawiający dyscypliny wytrzymałościowe często mają trudność w osiągnięciu wysokiego poboru energii. Rozwiązaniem jest spożywanie częstych, skoncentrowanych posiłków. Przybliżony procentowy udział składników pokarmowych w pokrywaniu zapotrzebowania energetycznego u sportowców powinien wynosić: 10-15% dla białek, 20-30% dla tłuszczów i 55-65% dla węglowodanów. Jest on zbliżony do wartości przewidywanych dla ogółu ludności.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Żywienie_sportowców